Cara Nak Hidang Sagu Gula Melaka
Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari. Seterusnya 1 ketul nisan atau gula melaka dimasak dengan secawan air.
Puding Sagu Gula Melaka Hai N Far Copy Me That
1 tin susu cair santan bagi melemakkan rasa.
. Sama jugaCampurkan semua bahan lepas tu bila dah mula mendidih tutup api. Boleh guna pewarna sirap dengan pewarna hijau. Masak 4 cawan air kemudian masukkan gula melaka yang dihiris bersama daun pandan.
Bahan untuk sirap gula melaka. Selepas warna biarkan dalam 20 minit supaya warna melekat cuci kembali sagu selepas itu supaya kuah susu tidak bewarna. Cuci sagu dan letak pewarna biarkan selama 20 minit selepas tu cuci lalu bawah air paip je supaya susu tidak bewarna.
Cuci sagu pada air paip masukkan ke dalam bekas berisi air paip supaya tidak melekat. Kacau setiap 5 minit supaya sagu tidak berketul. Bahan sagu gula melaka ini boleh diubah mengikut rasa dan kuantiti yang anda mahukan.
Masukkan sagu kacau sampai biji sagu jernih. Didihkan air dalam periuk sehingga menggelegak. Rebus sagu di atas api perlahan sehingga hilang putih di tengah-tengah biji.
Rendamkan biji sagu bersama air selama 12 jam. Daftar email anda di bawah dan kemaskini akan terus. Kemudian baru tuang susu cair.
1 helai daun pandan carik dan simpul. Bila dah mendidih masukkan sagu yang telah ditapis tadi. Sejukkan dalam peti sejuk.
3Untuk kuah masukkan susu cair air saya sukat pakai tin susu cair tu juga gula merah gula Melaka daun pandan jagung garam. Pastikan penapis dicuci selepas tos sagu. Resepi Sagu Gula Melaka.
Nak buat yang mana-mana pun boleh asalkan sukatan betul. Tujuan kita masak santan adalah untuk lambatkan santan sagu gula melaka ni cepat basi ya. Bila sudah mendidih dan air gula melaka sudah sedikit pekat boleh tutup api.
Untuk menghidang letak sagu dalam bekas air gula melaka dan akhir sekali tuang susu cair. 3 sudu besar gula merah serbuk Thai. 1 helai daun pandan simpulkan 300 ml santan pekat campur sedikit garam dan kacau rata.
Resepi sagu gula melaka ini memang sedap untuk dinikmati sejuk-sejuk. 4 sudu besar gula pasir. Kemudian tapiskan lalu di bawah air paip supaya hilang kanji.
Nak lagi sedap tambah ais dan nikmati sejuk. 2 sudu besar gula pasir. 3 helai daun pandan.
Masak sagu sehingga kembang jadi clear. Jangan basuh sagu kalau basuh nanti hancur. Apabila sudah masak biarkan sejuk.
1 ketul besar gula melaka. 1 ketul gula melaka yang seketul seketul ikut kuantiti sagu gula melaka yang anda mahu hasilkan sedikit pewarna sirap untuk bagi sagu menarik. 1 plastik kecil sagu.
Akhir sekali boleh hidang dengan tuangkan nisan atau gula melaka dahulu kemudian sagu tadi. DapurBerasap SaguGulaMelaka SaguSantanPALM SUGAR SAGO RECIPE RESEPI SAGU GULA MELAKAingredients1 cup of sago 1 litre of waterfood colouring we use rose Campurkan semua bahan dan biarkan gula melaka mencair dan sedikit Siap untuk di hidang nak lagi sedap buat pagi-pagi lepastu sejukan dalam peti ais nanti nak berbuka baru keluarkan. Campurkan semua bahan dan biarkan gula melaka mencair dan sedikit pekatLepas tu sambung pula masak santan pekat tadi.
Dah siap bahan yang diperlukan. 250 gram biji sagu. Tuang 3 sudu gula melaka dalam cawan atau bekas.
Kacau sampai pekat dalam 10 minit. Sirap atau pewarna apa2 warna pun bolehkalau takde pun takpe 80 gram gula melaka. Nak baca semua artikel baru dari kami tanpa terlepas satu pun.
Untuk air gula melaka panaskan 3 cawan air gula melaka dan gula perang.
Resepi Puding Sagu Melaka Rasa Sedap Senang Masak
Sagu Gula Melaka Buat Orang Lapo
No comments for "Cara Nak Hidang Sagu Gula Melaka"
Post a Comment